Jaarrekening 2024:
Versie 2.0 d.d. 01-04-2024
Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen?
Visie en strategie
Uitwerking strategienota en update koersplan
2024 stond in het teken van de uitwerking van de effecten van de strategienota van de opdrachtgeverstafel (OGT) op hWh.
De ontwikkelingen die worden benoemd in de strategienota, zijn samengebracht in een update van het koersplan door het bestuur van hWh. Vooruitlopend op het geactualiseerde koersplan, heeft hWh in 2024 als eerste fase een herinrichting van de interne organisatie in gang gezet.
Update koersplan
Herijking missie, visie, kernwaarden
In de update koersplan zijn onze missie, visie en kernwaarden herijkt. Deze elementen vormen de fundamenten van onze organisatie en geven richting aan zowel onze strategie als ons dagelijkse werk.
De kernwaarden Verbindend, Innovatief, Expertise en Resultaatgerichtheid (VIER) vormen de basis voor onze cultuur.

Capaciteit
Inrichting afdeling Diensten en beheer
In 2024 is de inrichting van diensten en beheer als afdeling van hWh gestart. Als vervolgstap zijn we in de tweede helft van 2024 gestart met de uitwerking van de tweede fase van het herinrichtingsplan; een herinrichting van de programmastructuur om de uitvoering van de strategienota tot een succes te maken.


Resultaten instandhouding
Veilige werkomgeving
Wendbare organisatie:
Waarderingshuis
In het kader van de ‘veilige werkplek’ werken we bij hWh aan een wendbare organisatie. Dit doen we o.a. door een ondersteunende en stimulerende werkomgeving te bieden waarbinnen collega’s zich zowel in de diepte als in de breedte kunnen ontwikkelen.
Een van de instrumenten die we hierbij doorontwikkelen is het waarderingshuis. In dit huis wordt helder hoe we de taken en bevoegdheden binnen hWh willen beleggen en creëren we loopbaanpaden.
„
“Persoonlijke ontwikkeling is een essentieel onderdeel van mijn werk. Ik volg nu de basics van functioneel beheer, maar ik blijf mezelf uitdagen door trainingen te volgen. Daarnaast ga ik regelmatig in gesprek om te kijken hoe ik mijn groei kan blijven vormgeven.”
Dionne van Deuren
Functioneel beheerder

Communicatie
Rapportage: meer inspiratie & inzicht
„
“Na waardevolle feedback gesprekken met bestuurders en secretaris-directeuren werken we nu aan een verbeterde rapportagevorm”.
Pleuni Niezing
Strategisch communicatieadviseur


Waterschapsopgaven
WISE: anticiperen op extreem weer met satellietdata
We hebben in samenwerking met STOWA, belangrijke stappen gezet om een positie te verkrijgen in een door de EU gesubsidieerd project: WISE. Dit is gelukt; per 1 januari 2025 start de uitvoering.
Het doel van WISE is om belangrijke waterschapsopgaven te ondersteunen met informatie die gebaseerd is op satellietwaarneming. Wij bundelen onze kennis met de kennis van STOWA. Op basis daarvan kunnen waterschappen beter anticiperen op extremere weersomstandigheden.
Kwaliteitsverbetering
Projectenproces vernieuwd
Naar aanleiding van projectevaluaties hebben we ons projectenproces vernieuwd. Dit houdt in dat we onze voorstellen voor besluitvorming standaardiseren en dat we onze archiveringswerkzaamheden stroomlijnen.
Ook hebben we, op basis van een uitgebreide probleeminventarisatie en -analyse, verbeteringen doorgevoerd in de wijze waarop opdrachtverlening aan hWh tot stand kan komen (Businesscase-proces).
Informatieveiligheid
Datalekken naar 0
Het aantal kleine datalekken is gedurende het jaar steeds verder teruggelopen. De laatste maand zelfs naar 0.
De bewustwordingscampagne ‘Altijd op peil’ werpt zijn vruchten af.

„
“Wat ik fijn vind aan Arda, is dat het naast goede uitleg ook veel praktische tips bevat. Je wordt je dus niet alleen bewust van eventuele gevaren of mogelijke lekken. Je krijgt ook tips om je er tegen te beschermen”.
Marije Stronks
Strategisch beleidsadviseur

Duurzaam opdrachtgeverschap
Uniform inkoop en aanbestedings-beleid
We werken aan een uniform inkoop- en aanbestedingsbeleid voor de waterschappen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Voor meer focus op subsidies en duurzaam inkopen zijn twee coördinatoren aangetrokken.
Facilitair
Vergadercentrum
Sinds mei heeft elke vergaderruimte een reserveringsbeeldscherm.
Er is een ruimte beschikbaar gesteld in de plaza met werkplekken voor waterschappers.
Het contact met de leverancier van onze audiovisuele middelen is geïntensiveerd gezien de ontevredenheid van hWh rondom functionaliteit en verstoring. Samen met de leverancier wordt aan een nulmeting gewerkt om voor alle zalen de AV-middelen te testen, doorlopen en beoordelen op functionaliteit.
Resultaten uit de programma’s
Waterveiligheid
Vangstregistratie muskusrat en bever
In 2024 hebben we een business case opgesteld en een Proof of Concept gedaan voor de vangstregistratie van muskusratten en bevers. Een aanbestedingstraject heeft een opdrachtnemer opgeleverd.
De applicatie wordt februari 2025 in gebruik genomen. In dit traject is nauw samen gewerkt met de medewerkers in het veld én de leverancier.
Doel is om met de vernieuwde versie te zorgen voor een toekomstbestendige applicatie die stabiel draait, waarin nieuwe gebruikerswensen zijn gerealiseerd, feedback wordt verwerkt én waarin nieuwe rapportagetools beschikbaar komen.
„
Met de vernieuwde app willen we vooral bereiken dat de medewerkers in het veld er prettig mee kunnen werken.
Lambertus van Diermen,
Teamleider Muskusratten-bestrijders Rivierenland

Informatieveiligheid & privacy
Sectorale samenwerking
De domeinspecialisten IV&P in de sector kennen ieder actieve communities waar zij samenwerken aan het verbeteren van de informatieveiligheid en privacy in de sector.
Het programma IV&P ondersteunt deze communities door een faciliterende en aanjagende rol. Vakgenoten weten elkaar te vinden binnen de context van het programma IV&P om samen te werken en elkaar te helpen groeien in volwassenheid.
Voor risicomanagement is ook een community in oprichting.
„
‘“De meerwaarde van de sectorale samenwerking op het gebied van Privacy, zit hem er voor mij in dat door het delen van kennis en middelen wij beter en sneller op wettelijke ontwikkelingen en actuele uitdagingen als AI kunnen anticiperen en mogelijke privacy risico’s, zoals die van datalekken en cyberbedreigingen, tijdig minimaliseren.
Tineke Woltinge
functionaris gegevensbescherming Vallei & Veluwe

Watersysteem
Integreren viewers en portalen levert financieel voordeel
Er is een businesscase opgesteld voor het integreren van verschillende viewers en portalen binnen het Waterschapshuis.
Er zijn diverse portalen die in de basis soortgelijke meteo en hydrologische informatie ontsluiten en veelal werken vanuit dezelfde datasets.
We verwachten dat de waterschappen, hWh en IHW veel (financieel en beheer) voordeel kunnen behalen door diverse portalen met elkaar te integreren.
In 2025 gaan de waterschappen met hWh de businesscase verder uitwerken, waarna eventueel een aanbesteding wordt uitgeschreven voor realisatie.
Waterketen
Transport afvalwater
hWh richt zich samen met Stowa, RIONED en Deltares op de ontwikkeling van tools die bijdragen aan professioneel afvalwatertransport, het beheren en verder ontwikkelen van tools en het faciliteren van data op orde in de waterketen.
In 2024 hebben we de afstemming met de verschillende partijen afgerond en hebben we budgetten vrijgemaakt. Dit project start in 2025.
Waterveiligheid en keten / systeem
HEEL: uniformeren SE-werkwijze
Met HEEL werken we aan het versterken en uniformeren van de Systems Enginering (SE) werkwijze binnen de waterschappen. Oftewel: Herleidbaar, Eenduidig en Expliciet samenwerken over de hele Levenscyclus. Door samen op te trekken ontstaat eenheid, versnelling en gezamenlijke kwaliteit.
In 2024 kwam de vraag van de waterschappen om het HEEL programma over te nemen van het HWBP. Het Waterschapshuis heeft de voorbereidingen getroffen en in 2025 gaat dit programma daar draaien.

„
“Als organisatie is het van belang dat we met elkaar standaarden afspreken, de urgentie benoemen en herhalen. Als je ziet wat we allemaal in huis hebben om te beheren én wat we nog willen ontwikkelen. Tel daarbij op dat alles met elkaar samenhangt. Dan helpt het enorm als je dezelfde taal spreekt.”
Bart van den Berg
voormalig directeur Waterschap Limburg

Samenwerkende waterbeheerders
Vergunning Toezicht & Handhaving
Het contract met de leverancier van onze huidige VTH-applicatie, loopt tot uiterlijk 21 oktober 2027. Daarom zijn we in opdracht van de SaW@-stuurgroep in december 2023 gestart met het inrichten van een aanbestedingsproject. Het marktonderzoek is begin februari 2024 gestart.

SaW@ geeft ruimte aan de gebruikers door meerdere vergunningverleners en handhavers van verschillende waterschappen en Rijkswaterstaat in de projectgroep aan tafel te hebben. Bij het opstellen van het Pakket van Eisen is goed geluisterd naar hun wensen. Dat is belangrijk omdat de tool moet aansluiten bij hun werk.
„
‘‘We moeten ons realiseren dat de tool wordt gebruikt door verschillende gebruikers. Op kantoor verlenen onze collega’s allerlei vergunningen. Zij voeren informatie in. Vervolgens heb je mensen zoals ik, die de tool ook in het veld gebruiken. Voor mij is het ontzettend belangrijk dat de ingevoerde informatie, bijvoorbeeld over de projectlocatie, juist is. ”
Jaap Draaijer
BOA Waterschap Vallei & Veluwe
Sectorale inkoop software
Softwarereseller
De software reseller is een partij die we hebben gecontracteerd, zodat de waterschappen hun standaard software hier kunnen bestellen, in plaats van te hoeven aanbesteden. Dit verkleint de inspanningen van het inkoopproces en levert kostenbesparingen op.
Met de waterschappen is een top 10 van softwarebedrijven opgesteld waar we sectorale afspraken mee willen maken. De eerste winst van het gezamenlijk optrekken is inmiddels behaald, want met de eerste leveranciers hebben we gunstigere afspraken gemaakt.
Dit levert voor de deelnemende waterschappen een besparing op van totaal ruim € 150.000.
Van ADP naar Visma Raet
Nieuw HR-systeem voor personeel
In 2024 zijn alle voorbereidingen getroffen voor de implementatie van het nieuwe human resources managementprocessen bij 12 waterschappen. De nieuwe informatievoorziening is januari 2025 succesvol in gebruik genomen.
Het is mogelijk dat andere waterschappen op een later moment nog aansluiten in deze samenwerking.
Innovatie
AI voor Ecologische beoordeling
De datascientist van het team van I&T is samen met de STOWA aan de slag gegaan om de EBEO-database uit te kunnen vragen via een LLM (Large Language Model).
EBEO (Ecologische BEOordeling) is een database van de STOWA die inzicht geeft in de ecologische waterkwaliteit. De eerste tests met de database zijn veelbelovend en laten veel potentie zien. Onderwijl wordt er verkend of het mogelijk is om ook de grotere databank van de STOWA met alle onderzoeksrapporten uit te lezen via een AI ontwikkelde LLM. Dit zal een doorgang vinden in 2025.
Onze datascientist is genomineerd door Stichting Futur. voor Jonge ambtenaar van het jaar.

Realisatie begroting
Instandhouding Bestuur en organisatie en Kennis en Verbinden

Binnen instandhouding lag de focus op de implementatie van de herinrichting van de organisatie (fase 1) en de uitwerking van de herinrichting (fase 2) van de programmastructuur om de uitvoering van de strategienota tot een succes te maken.
Er vond groei plaats in het team informatiebeveiliging en privacy, wat past in de groei in volwassenheid van de organisatie op deze thema’s. De extra inzet die dit heeft gevraagd kan worden opgevangen binnen de post onvoorzien.
Enkele vacatures zijn later ingevuld dan begroot en de aanbesteding van het beheer van de kantoorautomatisering duurt langer dan gedacht. Bovendien hebben we veel meer rentevergoeding ontvangen dan begroot.
In totaal heeft de instandhouding een positief saldo van circa € 0,9 miljoen.
Projecten en kassiersfunctie waterschappen

Binnen de projecten met waterschappen (programma’s 3 t/m 11 en 15) blijft een saldo van ca. € 2,7 miljoen over.
Hiervan is € 0,6 miljoen te verklaren door minder personele inzet door onder andere het niet op tijd kunnen vervullen van vacatures en € 0,7 miljoen door een besparing op uurtarieven.
Het restant is onder andere te verklaren door lagere leverancierskosten dan begroot, bijvoorbeeld door het niet hoeven aanspreken van posten voor onvoorziene kosten en begrote werkzaamheden die niet noodzakelijk bleken.
Projecten met derden

Het saldo bij de programma’s met derden (programma 12, 13 en 14) van € 3,2 miljoen wordt gedeeltelijk toegevoegd aan het saldo projectrekeningen.
De stuurgroep van het programma Basisdata heeft besloten om een deel (€ 1,1 miljoen) van het positieve saldo in 2024 in te zetten als financiële dekking voor de activiteiten in 2025 en een deel (€ 0,3 miljoen) terug te geven aan de deelnemers.
Uren en capaciteit
Groei in uren

De totale urenbesteding in 2024 (212.413 uren) ligt voor de meeste programma’s in lijn met de begroting van 2024. De realisatie ligt ruim boven de realisatie van 2023 (188.455 uren), dit is een stijging van 12,7%.
We hebben van het bestuur de ruimte gekregen projectmedewerkers in dienst te nemen bij hWh. We zijn blij dat we daarmee de groei in (relatief dure) inzet van inhuur uit de markt kunnen beperken en hopen hiermee ook stabiliteit en behoud van kennis te creëren.
Uurtarief

Het gemiddelde gerealiseerde uurtarief in 2024 is € 88,13.
Dit ligt € 4,26 onder het begrotingstarief van € 92,39.
Het uurtarief is de afgelopen maanden stabiel gebleven. We hebben goede afspraken kunnen maken over de uurtarieven van de ingehuurde medewerkers, waardoor we onder het begrote uurtarief zijn gebleven.
Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim bij de medewerkers in loondienst is in 2024 gemiddeld 3,4%. Dit ligt boven de interne streefnorm van maximaal 1,9%, maar is een substantiële verbetering ten opzichte van 2023 (8,4%).
Het hoge ziekteverzuim wordt met name veroorzaakt door langdurige zieken (veelal niet werk gerelateerd).